Н.Пр. Кхентул Гянгканг Ринпоче

Н.Пр. Кхентул Гянгканг Ринпоче

Четвъртият Гянгканг Ринпоче е роден в Индия. Н.Св. Пенор Ринпоче, Н.Св. Дуджом Ринпоче и Н.Св. Дилго Кхйенце Ринпоче разпознават в него автентичната реинкарнация на третия Гянгканг Ринпоче.

На четири годишна възраст, Негово Светейшество Пенор Ринпоче го кани в манастира Намдролинг и от този момент се грижи за него като за свое собствено дете. Когато навършва петнадесет години, Гянгканг Ринпоче получава езотеричните учения на Тантра, полагайки така основата за по-висши практики. Той постъпва в института Нгагюр Нйингма (Шедра), филиал на манастира Намдролинг и висше учебно заведение за тибетски будизъм, където следва обща будистка философия, както и специалните учения на школата Нйингма. Той изучава също така тибетска граматика и литература, политическа и религиозна история на Тибет. Изпъквайки сред своите състуденти, той е брилянтен в обучението си.

По време на петата година в университета, Гянгканг Ринпоче проявява своите познания върху будисткия канон, изнасяйки дълга лекция за Сангуа Нйингпо (Тантра на Магическата Мрежа, учение от Махайога) пред Негово Светейшество 14. Далай Лама и пред тридесет хиляди присъстващи миряни и монаси от всички религиозни традиции на Тибет. Той участва и в дебата по тази тема, който спечелва. Н.Св. Далай Лама похвалва мъдростта му пред всички присъстващи и му поднася традиционното шалче ката, окуражавайки го да носи, поддържа и разпространява ученията на Буда за благото на всички същества.

Гянгканг Ринпоче получава посвещенията, устните предавания и специалните инструкции на всички Кама и Терма учения (дълбоките учения на Нйингма от линията на Предаване на Наставления и от тази на Разкриване на Съкровища от Учения) от Н.Св. Дилго Кхйенце Ринпоче, Додрубчен Ринпоче, Джадрел Ринпоче, Кхенпо Джигме Пунцок Ринпоче и Ньошул Кхен Ринпоче. От Негово Светейшество Пенор Ринпоче в частност той получава необикновените учения на традицията Палюл, включващи цикъла от учения Намчьо, практикувайки до съвършенство Ньондро (Подготвителните практики), Ца Лунг (Практики с вътрешните ветрове и канали) и Дзогчен (Великото Съвършенство). Гянгканг Ринпоче изучава също така будистка философия на сутра и тантра под ръководството на много от великите учители на своето време.

През 1994 г., под дървото Бодхи в Бодхгая, Гянгканг Ринпоче получава пълните монашески обети от Н.Св. Пенор Ринпоче, който му дава името Тубтен Мауе Нйима Джигме Сингйе Чогле Нампар Гялуе Де. През 1995 г. той завършва деветгодишния курс на института. Взимайки предвид високото му ниво на познания, Пенор Ринпоче му дава титлата „Тулку Кхенпо“, с което го признава достоен за дхарма учител, който може да води другите по пътя на просветлението.

Преди да бъде удостоен с титлата „кхенпо“, по различни поводи Гянгканг Ринпоче дава в Америка и в азиатски държави като Хонгконг, Тайван и др., многобройни учения, между които будистки учения върху бодхичита, медитация и философия. Той дава също така посвещения и устни предавания.

Гянгканг Ринпоче е учител, реализирал същността на сутра и тантра ученията на Буда. В многобройни случаи той представлява Негово Светейшество Пенор Ринпоче, давайки напътствия, инструкции и учения в много дхарма центрове по цял свят. Понастоящем той преподава в института Нгагюр Нйингма, както и е ангажиран с манастирски отговорности.

През пролетта на 2013 г. българската група, водена от Пема Ринпоче, имаше честта да се срещне с Негово Превъзходителство Кхентул Гянгканг Ринпоче в манастира Намдролинг, южна Индия, както и да получи устни предавания от него.

http://www.palyul.org/eng_biotulku_gyangkhang.htm