Н.Пр. Мугсанг Кучен Ринпоче

Н.Пр. Мугсанг Кучен Ринпоче

Мугсанг Кучен Ринпоче се ражда в Непал в семейството на Пенпа Дордже (баща) и Сонам Янгзом (майка) на десетия ден от четвъртия месец по тибетския календар. Раждането му е съпроводено от чудодейни знаци. На двегодишна възраст Негово Светейшество Дуджом Ринпоче и Негово Светейшество Друбуанг Пенор Ринпоче го разпознават като безспорното прераждане на Чогтрул Кунзанг Шераб.

От тригодишната му възраст Пенор Ринпоче се грижи за него с огромно състрадание. Когато става на четири години Мугсанг Кучен Ринпоче получава от Негово Светейшество Дродруб Ринпоче целия цикъл от посвещения Ринчен Терзьод. На пет години той се научава да чете и пише на тибетски и започва обучението си по специалните ритуали на традицията Палюл. Впоследствие той получава посвещенията на Кама ученията, както и инструкции за Ньондро, Ца Лунг и Дзогчен директно от Негово Светейшество Пенор Ринпоче. Така Мугсанг Кучен Ринпоче поддържа и продължава върховната дейност на своя предшественик. Той изучава общи науки като граматика, литература, логика, както и специалната наука за будистка философия в университета Нгагюр Нйингма в манастира Намдролинг в южна Индия.

Манастирът Мугсанг, Мугсанг Тубтен Сангнгаг Чьолинг, се намира на свещено място в Тибет, югозападно от манастира Каток. „Муг“ означава муден, а „Санг“ – чист. В комбинация „Мугсанг“ значи да премахнем мудността си. Манастирът е построен на мястото, където тертон Мигюр Дордже прекарва последните си дни, преминавайки в пустата сфера на истината, седнал в медитативна поза.

През пролетта на 2013 г. българската група, водена от Пема Ринпоче, имаше честта да се срещне с Негово Превъзходителство Мугсанг Кучен Ринпоче в манастира Намдролинг, южна Индия, както и да получи устни предавания от него.

http://www.palyul.org/eng_biotulku_mugsang.htm