Важността на сутрешния и вечерния ум

Пема Ринпоче

(20 януари 2018 г., Палюл Център България, София)

Пема Ринпоче и Лопон Дауа

Медитацията е най-добрият начин да се постигне баланс

Балансът е много важен. Имаме нужда от него. Когато няма баланс, винаги възникват  проблеми. Медитацията е най-добрият начин да се балансираме, един по-надежден начин за постигане на баланс. Започнете с медитация, за да удържите ума и да го върнете в тялото. Умът ви трябва да е спокоен и релаксиран. Това е средният път. Не бива да сте нито прекалено позитивни, нито прекалено негативни. Да виждате само хубавото и да сте винаги с позитивна нагласа не винаги е най-добрият начин да прекарате дните си и да живеете в този свят – може да бъдете наранени. Ако пък сте прекалено негативни, винаги ще извършвате негативни действия и ще мислите негативно. Това също не е добре. Затова е добре да започнете деня си с баланс и да останете в средата. Там е по-комфортно. Ако залитнете към някоя от крайностите, ще паднете. Ако започнете с медитация след като станете от сън, ще останете по средата. А това е много важно.

Ако търсим мир и щастие, от полза е да се стремим към следване на средния път. Някои хора предпочитат негативните мисли, да се състезават и конфронтират с другите. Това ги прави щастливи. Повечето хора са така. Не можем да контролираме или да променим това – те просто са такива. Други хора са винаги добри. Те са неизменно позитивни и говорят все за любов и романтични неща. Това е техният начин на изява. Той изглежда и звучи по-добре, но също може да направи живота ви труден. Затова е полезно да медитирате след като се събудите. Имате нужда от това, за да се успокоите. След като сте се умиротворили, можете да изберете по кой път да поемете: дали да сте по-позитивни или по-негативни. През деня ще можете да сте добри или лоши, щастливи или нещастни. Затова сутрешният ум е много важен. Той определя как ще се справите с деня си – ако сте балансирани от самото начало, всичко ще протече по-гладко.

Вечерният ум е зачатъка на следващия ви ден

Това, дали сутрешният ум ще бъде по-мек, умиротворен и щастлив, зависи от това как ще заспим. Затова вечерният ум и това как ще се отнесем към съзнанието ни в последните моменти преди да заспим е много важно. Това ще ви помогне да заспите по-спокойно и така сутрешният ви ум ще е по-лек, по-спокоен и по-балансиран. Вечер, преди да си легнете, не оставяйте бъркотия в ума си. Не го подлудявайте. Вашият вечерен ум е зародишът на това какъв ще бъде следващият ви ден. Доколко незабравим ще бъде следващият ден зависи от този ум. Например, ако съпруг и съпруга се скарат и след това си легнат, те ще се свият в двата края на леглото, с гръб един към друг, без да си говорят, неспособни да заспят заради множеството негативни мисли. И на сутринта техният ум няма да е спокоен и денят им няма да е добър. Няма да има щастие и мир в този ден.

През нощта е тихо и умът ви запълва тази тишина с множество мисли, които могат да попречат на съня ви. А ако не можете да заспите, нощта ще е твърде дълга за вас. Например самотните хора нощем ненужно се терзаят. Те се питат защо са сами и защо нямат приятели. Толкова много въпроси и толкова много мисли се появяват през нощта! Такива хора не могат да заспят и да почувстват мира и покоя на нощта. А после и техният ден няма да е хубав. Или например майките – те също се тревожат твърде много: за децата си, за семейството си, за живота. Понеже няма какво да вършат през нощта, те я изпълват ненужно с всякакви отрицателни мисли. В продължение на много часове те мислят ли, мислят – по този начин нощта им не е спокойна, а леглото им не е удобно и уютно местенце, където да намерят покой. Те не успяват да се наспят добре и имат главоболие на сутринта. После ще бъдат изморени през целия ден и ще им е много трудно да са енергични и щастливи и да се грижат за любимите си хора.

Всеки може да извика ненужни мисли в мрака на нощта. Бизнесмените, например, пренасят работата си в леглото и продължават да обмислят – „Ако направя така, ще бъде ли добре? Може би не?“. Други пораждат в съзнанието си множество блянове: „Ако се случи това, ще имам толкова много ползи!“. Нищо все още не съществува и нищо не е реално, но те прекарват много часове във фантазиране и мечти. Толкова много тревоги и химери! После, на сутринта, умът им няма да е свеж и тялото им ще бъде много изморено. Умът им ще е мързелив и ще иска да спи да спи. Няма да имат особено желание да работят, да правят бизнес или да осъществяват мечтите си. Спокойствието и щастието им ще си отидат и времето, което споделят със семейството си, няма да е прекарано добре. Няма да са способни да дадат нещо добро на семейството си или да получат нещо добро от него. Просто няма да имат енергията да го направят.

Сърцето е вътрешното ложе на ума

Сутрин, в първите моменти след като се събудите и отворите очи, умът е много мек и спокоен. Този ум е ценен. После, през целия ден сте твърде заети. Вечер, в момента, в който си легнете и поставите глава на възглавницата – този ум също има голямо значение. Можете да подготвите и да работите и с двата вида ум и да ги поддържате и през останалата част от деня и нощта. Тогава ще сте по-енергични. Иначе ще използвате мозъка си прекалено много и няма да заспите добре през нощта. На следващия ден ще се чувствате леко уморени, ще имате нужда от енергийни напитки и ще стане по-зле. Можете да използвате такива напитки за ден-два, но ако продължите, те могат да повлияят на вътрешните ви функции.

Не е необходимо да поемате по този път. Вие вече притежавате естествен източник на енергия и може да използвате него, за да подобрите съня си. Това е най-добрата енергия, тя няма как да ви навреди. Трябва да използвате тази енергия както сутрин, така и вечер, преди да си легнете. Не давайте много работа на вечерния си ум: твърде много идеи, фантазии и мечти. Всички ние трябва да се погрижим за ума си. Когато си лягаме, просто си лягаме, нищо повече; без допълнителна работа за ума. Това е приложимо за всеки – за обикновените хора, за ученици, бизнесмени, практикуващи, млади и стари, за децата: всеки има нужда от такъв подход към ума. Иначе няма да имаме достатъчно енергия, няма да можем да извършим обичайните си дейности и да постигнем целите си. Ако имате нужда от пари, изберете този начин – ще имате повече енергия, за да изкарвате пари. Ако искате да учите и да натрупате познания – изберете този път и ще имате повече енергия, умът ви ще е по-свеж, по-ясен и по-концентриран да навлезе дълбоко в тематиката. Всеки ще има полза от този подход.

Вечер, точно преди лягане, състоянието на ума е много важно – не бъдете небрежни към него. Трябва да го запомните и да се погрижите добре за този момент. Хубаво е да започнете да се подготвяте да си лягате 1-1.5 часа преди да го направите. Няма значение какво сте правили през деня – дали сте крещели на партньора си или на децата си, дали сте имали негативни мисли или сте се тревожили – можете да правите каквото си поискате преди това. След това тази „работа“ вече е свършена, така че се спрете и насочете енергията си към времето за сън. Тогава вече не е време за каквато и да е дейност. Преди това може да давате работа на ума си, да кажем: „Ще се карам с другите около час“. След като времето ви за това занимание приключи, работата вече е свършена и трябва да решите да спрете [Ринпоче се смее]. Например, ако решите да си легнете в 22:30, в 21:00 часа трябва да приключите с всякакви занимания. Трябва да имате идеята: „Нужно е да се приготвя за сън“. Използвайте този час за целта. По това време не извиквайте твърде много негативни мисли или планове за следващия ден. Не използвайте лаптопа си, телефона си или Интернет. Каквото и да правите, приключете с него. Не пийте и прекалено много вода, защото ще ви събуди през нощта. Също така не яжте много.

Трябва да се подготвите умело. Спрете с работата си бавно. В този един час преди да си легнете, в неговата последна част, за няколко минути извикайте положителните си мисли. Медитирайте за кратко, за да балансирате ума си. Заемете спокойна позиция на тялото, за да може вътрешният ви ум да релаксира и да се върне в тялото ви, по-спокоен, по-мек и по-смирен. След това, както малко бебе, можете по-лесно да положите ума да си легне. В противен случай, ако съзнанието ви не е в тялото, ще пътува навсякъде, ще хаби енергията си и може да започнете с негативните мисли. Тогава, като се опитате да приберете ума си, за да заспи, ще го направите по груб начин и умът ви няма да се подчини на вашето желание. Затова и трябва да медитирате за няколко минути – с цел да привикате ума си в тялото си, за да може той да се успокои и заспи в сърцето ви.

Сърцето ви е основният подслон, вътрешното ложе на ума. Имате нужда и от външно легло, където да положите тялото си – това легло трябва да е меко и удобно, така че тялото да се чувства удобно през нощта. Първо обаче е необходимо да медитирате, за да превърнете сърцето си в лотосово сърце и да поканите ума си вътре. По този начин ще заспите бавно и по един омиротворен начин. Просто останете тихи. Позицията на тялото ви също трябва да е спокойна. Не извършвайте никаква работа – с очите, ушите, носа, устата, ръцете или краката си – всички части на тялото ви трябва да са отпуснати и релаксирани. Тогава може да поканите ума в сърцето си. Това е неговото легло. По този начин тялото ви ще стане по-меко и по-спокойно и ще може да заспите по-лесно.

Как да направите нощта скъпоценна

Повечето хора не знаят как да си легнат. Прекарваме половината от живота си в леглото. По време на цялата нощ спим – това е едно изгубено време. После и през целия ден сме губещи. Затова трябва да се научим как да заспиваме и как да направим нощта скъпоценна. Животните не могат да го направят, но ние можем. Преди да си легнете, ви трябват 5 минути или 3 секунди, за да помислите за всички чувстващи същества в света. Повикайте положителната си енергия и хубавите си мисли и пожелайте на всички чувстващи същества, всички хора да се освободят от страданията си. Трябва наистина да го искате. Всички ние сме живи същества, всички ние се стремим към щастие. Не съм само аз, всички други също го търсят. Ето затова им пожелаваме да се освободят от страданията, наричаме ги да са щастливи. Чрез позитивните ви мисли и красивия ви ум, нощта и сънят ви ще бъдат скъпоценни. За това не е нужна усилена работа. Действията ви ще породят добър късмет, може да се сдобиете със заслуги за делата си. Скъпоценният ви сутрешен ум ще може по-лесно да помага на другите хора, на вас и на семейството ви. Тогава ще можете да постигнете щастие и мир. Така че използвайте този сутрешен ум. Открил съм, че това работи и за мен самия.

Или пък, когато си легнете, можете да прочетете книга, която харесвате. Тази книга може да привика ума ви и да го задържи близо до леглото, където се намира тялото ви. Така ще е по-лесно да приберете ума си в сърцето. Това също може да ви помогне, но няма да направи съня ви специален и скъпоценен. Няма да породи заслуги през нощта, но все пак ще ви помогне да спите спокойно. Или, например, влюбените могат да останат известно време насаме в медитация, след като са били заедно с любимия. Хората смятат нощта с любим човек за романтично и добре прекарано време, но ние често не разполагаме с възможността да сме с партньор. Затова прекарайте известно време със себе си и с ума си преди да заспите. В противен случай, ако половинката ви ви напусне, ще останете сами и няма да знаете какво да правите с ума си. Не търсете покоя в сърцето на любимия. Ако пространството в неговото/нейното сърце е твърде малко, ще имате проблем. Може да търсите подслон там и това ще е приемливо за любимия ви за известно време, но по-късно ще стане прекалено тежко за него/нея. Затова се връщайте към собственото си сърце – когато сте дете, когато пораснете и когато се задомите. Може да прекарате романтично времето с любимия, но след това върнете ума в собственото си сърце. Медитирайте малко и тогава заспете. Ще бъде добре и за двама ви. Ако направите това, това ще е полезно за вас, а и връзката ви ще бъде в баланс и ще може да продължи по-дълго, дори до смъртта ви. Ако зависите прекалено много от другия, това може да внесе напрежение в отношенията ви.

Прекратете всички дейности 1-1.5 часа преди лягане. Не гледайте телевизия. Настройте се преди да си легнете. Ние сме опората на нашето семейство и на живота си, на цялото общество. Затова трябва да бъдем силни и да имаме достатъчно енергия. Ако нямаме, забравете за Дхарма практиката си или това да постигнете нещо – ще има само празни думи и нереалистични планове, но няма да имаме енергията да ги постигнем. Не е нужно да плащате и стотинка или да работите здраво, за да се сдобиете с нея. Енергията вече е във вас. Трябва ви само малко подготовка и да внесете ред в живота си, това е достатъчно. Организирайте се добре вечер, преди да си легнете, и сутрин, когато се събудите, за да оползотворите тази енергия. Вашата собствена енергия е най-добрата. Използвайте тази позитивна и стабилна енергия, това е много важно. Трябва да го направите, а не просто да си го пуснете покрай ушите или само да го изучавате. Трябва да го практикувате.

Прекарваме половината си живот в леглото. Затова трябва да си купим хубаво легло, в което да се чувстваме удобно. Не пушете в леглото си, това не е добре за вас. Внася негативна енергия в ума ви. Няма да можете да заспите и да се събудите омиротворени. Ако не можете да спрете да пушите – ако нямате избор, правете го, но поне се опитайте да спрете. Ние сме пазители на живота – вие се грижите за мен и аз за вас, помагаме си. Ценните идеи, които знам, споделям с вас и тези, които вие имате, споделяте с мен.

Сутрешният ум е като ваше дете

Трябва да медитирате и сутрин, за да запазите ума си по-спокоен и мек. Можете да релаксирате малко веднага след като станете или първо да приключите със сутрешната си хигиена, да закусите и тогава да медитирате малко – зависи от вас. Така ще постигнете по-голям баланс през деня и това ще запази ума ви в средата. Затова сутрин се отнесете внимателно към ума си. Не го оставайте да хукне по задачите просто така, отведнъж. Ако умът ни не е подготвен, много лоши неща могат да се случат. Можем да започнем да се препираме с някого. Можем да претърпим пътен инцидент. Когато умът ви не е подготвен, ако е прекалено свободен и не е под контрол, могат да възникнат проблеми. Ако речта ви е прекалено свободна, очите ви или тялото ви, можете да засегнете някого. Когато се върнете вкъщи, ще пренесете всички проблеми от деня в дома и семейството си. Там няма да има спокойствие. Нервната ви система ще бъде афектирана.

Сутрешният ум е като ваше дете. Грижете се за ума си през деня. Пазете го. Какви хора ще срещна? Как ще реагирам към тях? Колко търпение ми е нужно, когато кажат нещо? Когато сте чувствителни, няма да можете да се справите добре с тези неща. Имате нужда от защитата на ума си. Тогава можете по-спокойно да напуснете дома си и да се присъедините към обществото. По този начин няма да бъдете наранени. В обществото, хората имат различни идеи и енергия. Те искат нещо, търсят нещо. Ако не сте подредили ума си, вашата чувствителност може да ви нарани. Тогава целият ви ден ще е нещастен. Няма да можете да работите, да направите каквото и да било. Затова трябва да медитирате сутрин.

Когато вече сте постигнали добрата среда, е ваш избор дали искате да бъдете по-позитивен или по-негативен. По-приятно и по-леко е да сте положителни. Може да изберете този подход. По-позитивните хора са по-щастливи. Те не таят тъмнина и омраза в себе си. Негативните хора са по-тягостни, изглеждат по-сурови. Няма щастие на лицата им. Те не са толкова уважителни. Можем да забележим тези неща в хората около нас. Затова можем да изберем да сме по-позитивни. Така имаме по-големи шансове да бъдем щастливи. Обаче да бъдем само позитивни също не помага. Да кажем, може да не се грижите добре за семейството си, но когато излезете навън, да сте мили и учтиви. Това означава, че добротата и положителната ви енергия не са истински. Това няма да ви помогне много. Затова първо се погрижете за семейството си и го направете щастливо и стабилно. Направете го силно и породете добра енергия в него. Това да е израз на вашата позитивност. Погрижете се вашето семейство, майка, баща, баби и дядовци, сестра, брат да се чувстват добре. Това е положителна работа. Ако не се погрижите за семейството си, няма значение колко добри и позитивни сте в обществото. Нямаме нужда от подобно „позитивно“ поведение.

Наблюдавайте ума си през деня

Разбира се, никой не може да контролира негативните мисли напълно. Те се появяват естествено. Много негативни мисли могат да възникнат в ума ви. Когато първата се появи – това е нормално; втората се появява и я изпускате; това е грешка, но все още е нормално; третата негативна мисъл също. Четвъртата също е горе-долу окей, но после може да има пета, шеста и т.н. Ако имате прекалено много негативни мисли, това означава, че може би някъде бъркате. Ако не осъзнавате наличието им, животът ви няма да е щастлив. Нормално е да имате някоя и друга негативна мисъл. Не позволявайте обаче прекалено много от тях да навлязат в ума ви. Това ще причини бъркотия в семейството ви и в обществото. Наблюдавайте се и се запитайте: „Защо все избирам негативния път? Може би основата на ума ми не е съвсем чиста? Може би все още има твърде много объркване, може би там няма достатъчно мир и щастие? Може би нещо не е наред?”. Погрижете се за себе си. Опитайте се да разберете защо мислите по този начин. Открийте защо грешите.

В противен случай, ако не сте го осъзнали сами, дори и някой друг да ви го каже, няма да го приемете и винаги ще сте в конфликт с другите. Дори съдът може да ви осъди, на хартия официално може да е неопровержим факт, но въпреки това умът ви може да не го приеме. Умът ви трябва да го ратифицира, вие трябва да наблюдавате и да отсъдите за ума си. Трябва да приемете, че понякога грешите. Ако постъпите така, това означава, че сте добри, умни, интелигентни и притежавате положителна енергия. Ако не искате да разберете къде бъркате, животът ви няма да е успешен и няма да му се наслаждавате. Може да наблюдавате и другите – негативните хора никога не се радват на живота и не изпитват спокойствие и щастие. Имате нужда от положителна енергия, за да откриете себе си и да живеете добре в семейството си и обществото. По този начин може да се почувствате щастливи и да намерите мир.

Вашата собствена същност е ваш учител, ваш водач, богът, от който да търсите подкрепа. Можете сами да намерите решението и да разрешите проблемите си. В този 21-ви век е много трудно някой да каже на останалите какво да правят и хората да го слушат. Но е много красиво ако сами го откриете за себе си. Ако имате една, две, три негативни мисли, това е нормално. Четвъртата също е окей, но ако негативните мисли са много, ако винаги сте привлечени от негативното или ако хората казват, че сте прекалено негативен, това означава, че нещо не е наред. Необходима ви е техника или метод, за да си помогнете.

Трябва да откриете сами колко негативно е мисленето ви. Ако не знаете, можете да попитате приятел кои страни от характера ви са положителни и кои – отрицателни. Или можете и да прочетете някоя будистка книга и да поразсъждавате има ли негативни мисли, които влияят на общуването ви с другите или със семейството ви. Помислете до каква степен карате някой да се чувства щастлив и колко болка причинявате. „Ако непрекъснато наблягам на негативните мисли, ако никога не се опитвам да споделям мир и щастие с останалите, тогава що за човек съм?“ Попитайте се. Тогава ще започнете да вършите добри дела за семейството си и за другите. Питайте най-добрия си приятел или прочетете будистка, хиндуистка или християнска книга, която също може да ви подскаже какво се случва с негативните ви мисли, как те нараняват вас и другите и какво можете да направите с тях. Така можете да достигнете до някои отговори.

Пема Ринпоче и Лопон Дауа