Кхенпо Санге Рангджунг Ринпоче

Кхенпо Санге Рангджунг Ринпоче

Кхенпо Санге Рангджунг Шерпа е роден на 25 март 1960 г. в Гарджанг, източен Непал, с родители Тенийма Лама и Дадома Лама. Той получава името си от Н.Св. Дуджом Ринпоче още когато е на 2 месеца, по време на поклоническо пътуване на родителите си до Калимпонг.

Кхенпо Санге Рангджунг става монах на 7 годишна възраст в манастира Самтен Чьолинг в Тодонг, Непал, където седем години изучава подготвителните и основни нива на будистките науки. След това той се премества в манастира на Н.Св. Джятал Санге Дордже Ринпоче – Янглашьо Ригзин Друбпи Гацал в Парпинг Катманду, Непал, където получава благословии от Н.Св. Джятал Санге Дордже Ринпоче за продължаване на будисткото си обучение. През четиригодишния си престой в този манастир Кхен Ринпоче изучава и практикува Нйингтиг Ньондро (Пурба Йог), Трите Корена (Гуру, Йидам и Дакини) и получава Ваджраяна Посвещения от Н.Св. Пенор Ринпоче и други будистки учители.

През 1978 г. в рамките на една година Кхен Ринпоче усъвършенства познанията си в Сутра ученията при Кхенпо Дасер Ринпоче, както и в Тантра ученията при Кхенпо Дукчунг Ринпоче. През 1980 г. Кхен Ринпоче постъпва в престижния Нгагюр Нйингма Институт за висши будистки науки и изследвания в манастира Намдролинг в Майсор, южна Индия, основан от Н.Св. Пенор Ринпоче. През десетгодишния си престой в Нгагюр Нйингма института Кхен Ринпоче се сдобива с широки познания по будистка философия и практика, изучавайки Махаяна, Хинаяна и Ваджраяна философия при изтъкнати будистки учители. Получава благословии и Посвещения и усъвършенства изкуството на медитацията при Н.Св. Кенче Ринпоче, Н.Св. Додрупчен Ринпоче, Н.Св. Трулшик Ринпоче, Н.Св. Дуджом Ринпоче и Н.Св. Пенор Ринпоче. Кхен Ринпоче завършва ретрита на Трите Корена и на Четирите Основи, будистка Ваджраяна йога, Керим (стадий на зараждането), Дзогрим (стадий на завършването) и Дзогчен.

Още по време на следването си той преподава три години на студентите от началния клас в манастира (1983-1986), както и четири години на студентите от по-високите класове. През 1990 г. Кхен Ринпоче завършва с отличие висшето си обучение, получавайки магистърската титла Лопон. След получаването й той е назначен за две години да изнася лекции и да преподава на студентите в университета Нгагюр Нйингма. През 1993 г. Кхен Ринпоче се завръща в Катманду, Непал, продължавайки една година да преподава на студентите в манастира Шечен в Боуда, Катманду, Непал.

По време на многогодишното си обучение той получава учения, обхващащи цялата будистка философия, медитация и ритуални практики. Като признание за постиженията му и изключителните му преподавателски способности, Н.Св. Пенор Ринпоче го удостоява с титлата Кхенпо (професор по будистки науки и духовен наставник) през януари 1994 г. Като Кхенпо той продължава да преподава на студентите в Нгагюр Нйингма института в продължение на една година, след което през 1995 г. се завръща в Катманду, Непал.

Следвайки напъствията на Н.Св Пенор Ринпоче, през 1995 г. Кхенпо Санге Рангджунг основава малък манастир и ретрит център в Парпинг, Катманду. С годините броя на студентите се увеличава и той основава на същото място манастира Нгагюр Нйингма Палюл Ургйен Дордже Чолинг, монашеско училище (шедра) и ретрит център, като към април 2014 г. броят на обучаващите се там студенти достига 395.

Кхенпо Санге Рангджунг Ринпоче посещава всяка година Тайван, Сингапур и Хонг Конг, преподавайки ученията на Буда и изпълнявайки молитви и пуджи, включително молитви за световен мир. Той е изключително активен в предаването на учения и посвещения на своите ученици, будистки монаси и практикуващи в различни манастири и ретрит центрове в Непал и други страни.

Кхенпо Санге Рангджунг Ринпоче отговаря за управлението, поддържането и финансирането на манастира в Катманду, предоставяйки безплатно образование, облекло, храна и подслон, необходими транспортни и здравни услуги. Като главен учител на различни манастири и центрове в Непал и в други страни, той е ангажиран с предаване на ученията, напътствията и посвещенията на Буда. Също така той напътства и подготвя квалифицирани учители (лопони и кхенпо), които да обучават учениците в различните асоциирани манастири и центрове, както и местното население в Непал и извън него.

Освен основател и президент на манастира Нгагюр Нйингма Палюл Ургйен Дордже Чолинг Кхен Ринпоче също така ръководи редица други организации, манастири и будистки центрове в Непал и по света.

Кхенпо Санге Рангджунг Ринпоче в българския Палюл център

През септември 2014 г. Кхенпо Санге Рангджунг Ринпоче посещава българския Палюл център, давайки пред многобройна аудитория учения за медитацията, за Гуру Ринпоче и 7-Линиевата молитва. Той също така дава на българските ученици Убежище и Лунг за подготвителните Ньондро практики от Намчьо цикъла, както и посвещение в Буда Амитаюс. Снимки от посещението можете да видите тук:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.761268527271908.1073741840.411520272246737