Учители

Патрон

Н.Св.Пенор Ринпоче (1932-2009)

Негово Светейшество Пема Норбу Ринпоче (Пенор Ринпоче) е единадесетият държател на традицията Палюл. Той се счита за един от най-големите учители в будистката традиция на Тибет. Сред будистката общност той е уважаван заради неговите обширни познания и постижения и заради силата, с която поддържа целостта на ученията.

Негово Светейшество Пенор Ринпоче е учител, който въплъщава мъдростта на Манджушри, състраданието на Авалокитешвара и силата на Ваджрапани. Помощта, която той е оказал на чувстващите същества, както и подкрепата за разпространението на учението на Буда са неизмерими. Н.Св. Пенор Ринпоче преминава в Паранирвана през 2009 г.

Четвъртият Друбуанг Пенор Ринпоче Янгси

В началото на 2014 г. в Тибет бе открито прераждането на Н.Св. Пенор Ринпоче. В съответствие с писмото на Н.Св. Чатрал Ринпоче, съдържащо предсказания, Пенор Ринпоче Янгси („янгси“: прераждане, реинкарнация) се ражда близо до Летен Трамо Драг или Дунг Лунг Трамо Драг, свещеното място, където са били разкрити „Четирите Цикъла на Ученията на Сърдечната Същност“ (Нийнгтинг Ябший). С помощта на това писмо и с чистото проникновение на Тулку Тубтен Палзанг Ринпоче, Янгси е бил достоверно разпознат.

На 31 юли 2014 година, благоприятният ден на Първото Завъртане на Колелото на Дхарма Ученията на Буда (4-ят ден на 6-ия тибетски месец, 2141-а Велика година), се извърши коронацията на Янгси в главния Палюл манастир в Тибет.

За повече информация:
http://www.palyul.org/eng_lama.htm

______________________________________________________________

Основател

Пема Ринпоче – основател на европейските Палюл центрове

Кхен Ринпоче Пема Чьопел (Пема Ринпоче) e учител от най-старата школа в тибетския будизъм Нйингма в една от основните й подтрадиции – Палюл. Той намира своя коренен учител Н.Св. Пенор Ринпоче на осем годишна възраст, от когото получава будистките обети на убежище, както и традиционните Палюл практики Ньондро, Ца Лунг и Дзогчен от цикъла Намчо.

От Н.Св. Дилго Кхйенце Ринпоче, Кхен Ринпоче получава практиките Трекчо и Тогял от ученията Нйингтиг в традицията Дзогчен („Великото Съвършенство”). Той получава учения и посвещения от Н.Св. Пенор Ринпоче, Н.Св. Дилго Кхйенце Ринпоче, Ньошул Кхен Ринпоче и много други велики тибетски учители.

Пема Ринпоче получава титлата „Кхенпо“ от Н.Св. Дилго Кхйенце Ринпоче

Кхен Ринпоче завършва института за висше будистко образование Нгагюр Нийнгма, като изучава в дълбочина философията на Хинаяна, Махаяна и Ваджраяна. Той изучава и изследва дълбоките учения на Буда (Сутра и Тантра), както и тибетски език, поезия, светска и религиозна история на Тибет. Кхен Ринпоче е високо квалифициран будистки учител и старши професор на Нийнгма института.

Пема Ринпоче със своя коренен учител Н.Св. Пенор Ринпоче

Впоследствие в продължение на четири години Кхен Ринпоче преподава будистки учения в манастира Шечен в Непал, бидейки първият Кхенпо в новоучередения Институт на манастира. По време на голямата Друбчен Пуджа в Шечен, Кхен Ринпоче получава от Н.Св. Дилго Кхйенце Ринпоче шапката на „кхенпо” като голяма благословия. Н.Св. Дилго Кхйенце Ринпоче написва молитва за дълъг живот на Кхен Ринпоче, в коята предсказва, че Кхен Ринпоче ще помага на чувстващите същества навсякъде по света. След завръщането си от манастира Шечен, Кхен Ринпоче получава повторно титлата „Кхенпо” и докторски сертификат от Н.Св. Пенор Ринпоче.

Н.Св. Пенор Ринпоче възлага на Пема Ринпоче основаването на дхарма центрове на традицията Палюл в Европа

С благословиите на Н.Св. Пенор Ринпоче, Кхен Ринпоче преподава и разпространява Будизма в много страни, между които Индия, Бутан, Непал, Хонг Конг, Тайван, Сингапур, Филипините, Камбоджа, Малайзия и в европейски страни като Гърция, Франция, Англия, Германия, България и Австрия.

Кхен Ринпоче Пема Чьопел е основател и духовен директор на Палюл Дхарма Център Европа, който включва Палюл Дхарма Център в Гърция, Палюл Център Англия, Палюл Център Германия и Палюл Център България.