Кхенчен Пема Шераб Ринпоче

Кхенчен Пема Шераб Ринпоче

Кхенчен Пема Шераб Ринпоче е роден през 1936 г. в Рипу, Деге Джомда, в тибетската провинция Кхам. На осем годишна възраст, докато работи като пастир, той се учи да чете и пише тибетски от своя чичо Лама Чьосанг. На четиринайсет години заминава за Лхаса, където учи при учители от всички школи на тибесткия будизъм.

През 1953 г. той получава монашеските обети от Шечен Конгтрул Ринпоче. През 1959 г. бяга от Тибет в Индия. Среща Н.Св. Дилго Кхйенце Ринпоче, от когото получава повечето си учения. При различни поводи Кхенчен Пема Шераб Ринпоче получава многобройни учения и устни предавания от Н.Св. Дуджом Ринпоче и Н.Св. Пенор Ринпоче. През 1968 г. Н.Св. Пенор Ринпоче го поканва да дойде в манастира Намдролинг, за да преподава Дхарма. По това време висшият учебен институт Нгагюр Нийнгма още не е бил създаден и Кхенчен Ринпоче прекарва няколко години в преподаване на общи и специални предмети на младите монаси в манастира.

От създаването на Института през 1978 г. до днес Кхенчен Пема Шераб Ринпоче, воден от своето състрадание и доброта, преподава на студентите традиционните общи предмети като тибетска граматика, правопис и литература. Сред специалните науки той преподава много учения, които описват чистите възглед, медитация, поведение и осъществяване, присъщи на школата Нйингма.

За благото на бъдещите поколения, той написва много книги по будистка философия. Кхенчен Ринпоче носи отговорността за управлението на висшия институт Нгагюр Нйингма с безкрайно състрадание и неизмерима доброта.

Българската Палюл сангха има изключителното щастие да получава скъпоценните учения на Кхенчен Пема Шераб Ринпоче на ежегодния Дзогчен ретрит в немския Палюл център в Цюш, Германия. През пролетта на 2013 г. българската група, водена от Пема Ринпоче, получи напътствия от Кхенчен Ринпоче на среща с него в манастира Намдролинг, южна Индия.

http://www.palyul.org/eng_biokhenpo_pemasherab.htm