Пема Ринпоче

Пема Ринпоче – основател на европейските Палюл центрове

Пема Ринпоче (Кхен Ринпоче Пема Чьопел) e учител от най-старата школа в тибетския будизъм Нйингма, в една от основните й подтрадиции – Палюл. На осем годишна възраст той получава будистките обети на убежище от своя коренен учител Н.Св. Пенор Ринпоче, а след това и традиционните Палюл практики Ньондро, Ца Лунг и Дзогчен от цикъла Намчьо.

От Н.Св. Дилго Кхйенце Ринпоче, Кхен Ринпоче получава практиките Трекчо и Тогял от ученията Нйингтиг в традицията Дзогчен („Великото Съвършенство”). Той получава учения и посвещения от Н.Св. Пенор Ринпоче, Н.Св. Дилго Кхйенце Ринпоче, Ньошул Кхен Ринпоче и много други велики тибетски учители.

Пема Ринпоче получава титлата „Кхенпо“ от Н.Св. Дилго Кхйенце Ринпоче

Кхен Ринпоче завършва института за висше будистко образование Нгагюр Нйингма, като изучава в дълбочина философията на Хинаяна, Махаяна и Ваджраяна. Той изучава и изследва дълбоките учения на Буда (Сутра и Тантра), както и тибетски език, поезия, светска и религиозна история на Тибет. Кхен Ринпоче е високо квалифициран будистки учител и старши професор на Нйингма института.

Пема Ринпоче със своя коренен учител Н.Св. Пенор Ринпоче

Впоследствие в продължение на четири години Кхен Ринпоче преподава будистки учения в манастира Шечен в Непал, бидейки първият Кхенпо в новоучередения Институт на манастира. По време на голямата Друбчен Пуджа в Шечен, Кхен Ринпоче получава от Н.Св. Дилго Кхйенце Ринпоче шапката на „кхенпо” като голяма благословия. Н.Св. Дилго Кхйенце Ринпоче написва молитва за дълъг живот на Кхен Ринпоче, в коята предсказва, че Кхен Ринпоче ще помага на чувстващите същества навсякъде по света. След завръщането си от манастира Шечен, Кхен Ринпоче получава повторно титлата „кхенпо” и докторски сертификат от Н.Св. Пенор Ринпоче.

Н.Св. Пенор Ринпоче възлага на Пема Ринпоче основаването на дхарма центрове на традицията Палюл в Европа

С благословиите на Н.Св. Пенор Ринпоче, Кхен Ринпоче преподава и разпространява будизма в много страни, между които Индия, Бутан, Непал, Хонг Конг, Тайван, Сингапур, Филипините, Камбоджа, Малайзия и в европейски страни като Гърция, Франция, Англия, Германия, България, Австрия и Италия.

Кхен Ринпоче Пема Чьопел е основател и духовен директор на Палюл Дхарма Център Европа, който включва Палюл Дхарма Център в Гърция, Палюл Център Англия, Палюл Център Германия и Палюл Център България. Пема Ринпоче посещава редовно българския Палюл център в ролята си на основен учител на сангхата в България.

Снимки от последното му посещение през ноември 2014 г. можете да откриете тук:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.793205487411545.1073741841.411520272246737

Връзка към фейсбук страницата на Пема Ринпоче:

https://www.facebook.com/pema.rinpoche.page