Н.Пр. Чогтрул Ринпоче

Н.Пр. Чогтрул Ринпоче

Чогтрул Ринпоче е роден в красивия град Дарджелинг в североизточна Индия през 1966 г. Неговият баща, Пакунг Бенгпо, е управител на провинцията Пакунг (западно от сегашния Сичуан). Майка му, Дордже Ламо, израства в аристократично семейство. И двамата родители са предани будисти, подкрепящи и подпомагащи традицията Нйингма.

През зимата на 1965 г. Негово Светейшество третият Пема Норбу Ринпоче кани Н.Св. Дуджом Ринпоче, Н.Св. 16-ият Гялуанг Кармапа и Н.Св. Далай Лама за съвместна медитация в търсене на прераждането на своя коренен учител Чокий Дауа Чогтрул Ринпоче. Видения, свързани с Дарджелинг, както и други знаци, насочващи към Чогтрул Ринпоче, помагат на тези трима велики глави на традиции да открият и единодушно да признаят детето за новото прераждане на предишния Чокйи Дауа Чогтрул Ринпоче.

Чокйи Дауа Чогтрул Ринпоче (1894-1959)

Когато Чогтрул Ринпоче навършва три годишна възраст, Н.Св. Дуджом Ринпоче го взима със себе си в Непал. След като и Н.Св. Дилго Кхйенце Ринпоче го признава за реинкарнация на Чокйи Дауа Чогтрул, Чогтрул Ринпоче получава всички учения, посвещения и предавания от Дуджом Ринпоче.

На четири годишна възраст Н.Св. Пема Норбу Ринпоче го взима обратно в манастира Намдролинг в южна Индия и провежда церемонията по интронизацията на Чогтрул Ринпоче в традицията Палюл Дартанг. Чогтрул Ринпоче е един от „сърдечните синове“ на Н.Св. Пенор Ринпоче и един от основните преродени учители (тулку) на традицията Палюл. Той получава образованието си в манастира Намдролинг под прякото ръководство на Н.Св. Пенор Ринпоче.

Ринпоче получава учения и от много други велики учители като Дуджом Ринпоче, Дилго Кхйенце Ринпоче, Додрупчен Ринпоче, Чатрал Сангйе Дордже Ринпоче, Ньошул Кхенпо Ринпоче, Тинле Норбу Ринпоче и др.

Младият тулку със своя коренен учител Н.Св. Пенор Ринпоче

До своята двадесет годишна възраст Чогтрул Ринпоче получава и реализира всички важни практики, посвещения, предавания и учения на традицията Нйингма, включително подобните на океан предавания на кама и терма, Махамудра (Великият Печат) и Дзогчен (Великото Съвършенство на Ати-йога). Тогава Чогтрул Ринпоче постига и най-висшето велико осъществяване на Гуру Драг-пурба (Гуру Драгкила).

През 1983 г. той провежда за първи път церемонията Монлам Ченмо в свещената земя Бодхгая в Индия, мястото където Буда постига просветление. От тогава насам тази церемония се изпълнява всяка година от тибетските будисти.

Н.Пр. Чогтрул Ринпоче с Н.Св. Пенор Ринпоче

По-късно, спазвайки обещанието си към своя учител Пема Норбу да разпространява ученията на Буда, Чогтрул Ринпоче отива в Непал, където за пет години основава будистко училище и ретрит център в северната част на Катманду. Много лами, ученици и последователи получават учения и правят ретрит в това училище.

През 1987 г. Чогтрул Ринпоче заминава за Тайван, за да ръководи церемонията по кремацията на Джампал Лодро Ринпоче. Впоследствие той е поканен в Карма Кагю манастира в град Тайнан, за да даде инструкции за построяването на първата ступа в Тайван. След това Чогтрул Ринпоче пътува из цял Тайван, отдавайки се на активна дейност по разпространяването на скъпоценната Дхарма из тази отворена към будизма страна.

Н.Пр. Чогтрул Ринпоче

По това време Чогтрул Ринпоче пътува и в провинция Сичуан в Китай, където посещава манастира Дартанг. Там той откликва на молбите на монасите, както и на свои бивши ученици, давайки учения и посвещения, и подпомагайки манастира с всичко необходимо. Сега Чогтрул Ринпоче набира средства за построяването на ретрит център Дартанг, за да могат тези, получили дълбоките учения, да се отдадат на практика и да постигнат реализация.

Чогтрул Ринпоче е учен с големи познания в областта на граматиката и преводаческото изкуство. Той превежда и коригира на китайски език, който бързо успява да усвои, многобройни тибетски сутри и текстове.

Ученията на Чогтрул Ринпоче са всеобхватни. Той преподава и практикува с ученици не само будистката Дхарма, а е активен и в области като изработката на молитвени колела, дърворезба, калиграфия, готварство, скулптура и др. Наставленията му неусетно повлияват живота на неговите ученици и последователи, съобразно с нивото на техния опит и потенциал. Чогтрул Ринпоче пътува из различни държави, споделяйки своята мъдрост и опит за благото на всички същества.

Н.Пр. Чогтрул Ринпоче в българския Палюл център

През пролетта на 2013 г. българската група, водена от Пема Ринпоче, имаше честта да се срещне с Негово Преосвещенство Чогтрул Ринпоче в резиденцията му в манастира Намдролинг, южна Индия, както и да получи устни предавания и напътствия от него. През април 2014 г. Н.Пр. Чогтрул Ринпоче посети българския Палюл Център, давайки на българската сангха Посвещение в Медицинския Буда, както и безценни учения и съвети.

Снимки от посещението през 2014 г. можете да разгледате тук:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.689025334496228.1073741836.411520272246737&type=1

За повече информация:
http://www.palyul-tarthang.org/en/r6.html
http://palyul-tarthang.org/en/r5.html